erfgoedobject

Hoeve Grote Heerlijkhede

bouwkundig element
ID
31266
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31266

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Grote Heerlijkhede
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

'Grote Heerlijkhede' te zien aan het opschrift van het uithangbord, ook heerlijkheid de Voxvrie genoemd en samen met de 'Kleine Heerlijkhede' (Woestenseweg nummer 22), teruggaand op plaatselijke bestuurlijke eenheden uit het Ancien régime. Hoeve met losse, lage bestanddelen die U-vormig opgesteld zijn rondom een met grint bedekt erf, ten zuiden toegankelijk via een begrinte erfoprit. Oorspronkelijk volledig omwald, nog zichtbaar aan de resten van een omwalling afgezet met knotpopulieren en -wilgen ten zuiden.

Ten noordwesten: boerenhuis van zeven traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder kort overstekend zadeldak (mechanische pannen) op houten consooltjes. Het huis heeft een 19de-eeuws uitzicht, echter vermoedelijk met een oudere kern. Verankerde rode baksteenbouw; bouwnaad ter hoogte van de plint, te zien aan het gebruik van een groter baksteenformaat erboven. Getoogde muuropeningen, onder meer een kelderopening onder de opkamer. Arduinen onderdorpels. Schuiframen met luiken. Analoge achtergevel. Behouden rechthoekig kozijnvenster met houten spijlen in de opkamer. De linker zijtrapgevel wordt bekroond met een klok onder een zinken tentdakje. Rondbogige zoldervenstertjes.

Ten zuiden: stalvleugel uit het laatste kwart van de 19de eeuw onder kort overstekend zadeldak (oorspronkelijk stro, heden golfplaten). Verankerde rode baksteenbouw.

Ten zuidwesten: stalvleugel uit het laatste kwart van de 19de eeuw onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons. Verankerde rode baksteenbouw.

Ten noordoosten: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte rechts onder wegens uitbouwen mank zadeldak (mechanische pannen). Het jaartal 1883 is in kerfsneetechniek aangebracht op een balk in het wagenhuisgedeelte. Vermoedelijk oorspronkelijk stijl- en regelwerk met lemen vullingen, echter heden sterk aangepast. Radvormige uilengaten in de zijgeveltoppen.

Ten westen: een voormalige hopast.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Alleen de boerenwoning en resten van de wal zijn bewaard gebleven. De andere gebouwen zijn gesloopt.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Grote Heerlijkhede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31266 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.