Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Wederopbouwhoeve naar verluidt van 1922, teruggaand op de regionale hoevebouw, te zien aan:

- de opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een licht verhard erf, toegankelijk via een dito erfoprit; boerenhuis, schuur met stalgedeelte, en bakhuis respectievelijk ten noordwesten, zuiden en westen;

- de aanplantingen: ten noordoosten en oosten, rest van omwalling afgezet met knotwilgen en populieren;

- de materialen: verankerde rode baksteenbouw boven een gecementeerde plint; pannen zadeldaken met overstekende randen op houten modillons onderbroken door een dakvenster in het stalgedeelte; gele bakstenen, ontlastingsbogen boven rechthoekige muuropeningen. Licht verdiepte, getoogde nissen; kozijnconstructies, onder meer drielichten en kruisramen; arduinen onderdorpels;

- de streekeigen bouwelementen: zijgevels met muurvlechtingen en getrapte schouderstukken;

- de indeling: boerenhuis van het langgestrekte type bestaande uit drie staltraveeën links en een woongedeelte van vier traveeën + één opkamertravee rechts, waaronder een rechthoekige kelderopening.

Schuur met wagenhuisgedeelte, aardappelkelder en stalgedeelte rechts.

Ten westen: vooroorlogs stalgebouwtje, te zien aan het jaartal 1909 gegrift in baksteen boven de kozijndeur.

Recente loodsen, respectievelijk ten noordwesten en ten oosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine