• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Van de weg af gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een onverhard erf zonder specifieke vorm. Een vaalt bevindt zich voor het boerenhuis dat aanleunt bij het langgestrekte type; toegangshek. Ten zuidoosten ligt een drenkplaats. De onmiddellijke omgeving is gedeeltelijk omzoomd met een doornhaag en knotpopulieren. Onverharde erfoprit.

Ten noordwesten van het erf: boerenhuis met respectievelijk van links naar rechts: een woongedeelte van oorspronkelijk drie, heden vier traveeën + een stal van vijf traveeën, onder meer een paardenstal links, onder een doorlopend zadeldak (nokrichting loodrecht op de oprit, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons. Het huis dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Volgens de bouwnaad en het jaartal van uitstekende baksteenkoppen in de linker zijpuntgevel, werd het in 1883 uitgebreid met één travee links. Bepleisterd en wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op gepikte bakstenen voeting; uitstekende ankerbalken. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie; onder meer vensters met diefijzers. Iets meer gesloten achtergevel: onder meer twee getraliede bolkozijnen met luiken, waaronder een centraal opkamervenster. Verankerde zijpuntgevels van baksteen, links begroeid met een druivelaar, rechts met een uilengat in de top.

Ten zuiden: kleine stal van donkere baksteen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw-eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten noordoosten: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Het jaartal 1888 is aangegeven door middel van lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de linker zijpuntgevel. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Erfgevel: bebording vervangen door platen, en aangebouwde kleine stal. Behouden achtergevel: rechthoekige schuurpoort met accoladeboogdeurtje, en lagere wagenhuisopening rechts. Verankerde zijpuntgevels van baksteen. Interieur: kopbalkgebint van zes traveeën.

Ten zuidoosten: hopast onder zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen), naar verluidt daterend van 1912. Verankerde baksteenbouw. Laag aanbouwsel tegen de erfgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine