erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
31225
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31225

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met lage, losse bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een onverhard erf met vaalt; licht verharde erfoprit. Naar verluidt waren er oorspronkelijk twee naast elkaar gelegen hoevetjes, beide vermoedelijk in vakwerkbouw en respectievelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw. Het boerenhuis van het laatstgenoemde brandde echter af tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd heropgebouwd.

Ten noorden van het erf: bakstenen boerenhuis met aanleunende stal links, uit de jaren 1920 en recenter uitgebreid; voorts zonder verdere noemenswaardigheden.

Ten noordwesten: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, stro) met overstekende dakrand (Vlaamse pannen) op houten modillons, uit de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk deels met bakstenen vullingen (rechter zijgevel, linker gedeelte van achtergevel), deels met horizontale plankenbeschieting, op een bakstenen voeting. Zijpuntgevels respectievelijk met planken- links en platenbeschieting rechts. Rechthoekige schuurpoort en wagenhuisopening.

Ten zuidwesten: naar verluidt voormalige 19de-eeuwse hopast, heden een stal, onder zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons. Witbepleisterd stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Ten oosten: het voormalig vakwerkhoevetje uit de tweede helft van de 18de eeuw. Losse bestanddelen zijn L-vormig gegroepeerd rondom een klein erf met vaalt. Ten noordwesten van laatstgenoemde ligt een deels ingestorte boerenwoning aanleunend bij het langgestrekte type. Deze heeft een behouden stal links, onder een zadeldak (nokrichting loodrecht op het huidig boerenhuis, stro) met overstekende dakrand (Vlaamse pannen) op houten modillons, omlopend over de linker zijgevel met strobeschieting in de top. Deels wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en uitstekende ankerbalken; voorts verleent de vervallen toestand een interessante illustratie van de lokale vakwerktechniek (constructieve opbouw, vitswerk).

Ten oosten van het kleine erf: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het vervallen boerenhuis, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons. Stijl- en regelwerk met lemen vullingen; bijkomende horizontale plankenbeschieting boven de bakstenen voeting. Rechthoekige schuurpoort met accoladeboogdeurtje in de rechter poorthelft. Zijpuntgevels met recentere platenbeschieting. Klein aanbouwsel tegen de achtergevel. In het verlengde van de dwarsschuur bevindt zich een 19de-eeuws stalgebouwtje van baksteen. Het bakhuis, dat voorheen rechts vóór het boerenhuis gelegen was, is ondertussen verdwenen.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.