Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom een licht verhard erf met deels behouden, bakstenen stoep rondom het boerenhuis; ten zuiden en tevens in de nabijheid van de voormalige hopast, kleine drenkplaats afgezoomd met knotwilgen. Gelegen ten noordoosten van geasfalteerde oprit naar grotere en recentere hoeve nummer 84 (tweede helft van de 19de eeuw en 20ste eeuw), voorts van hetzelfde type. Omgevende hopvelden. Ten noordwesten van het erf, laag boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met stal links + enkelhuis van vijf traveeën rechts, onder onderbroken zadeldak (nok loodrecht op de oprit, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw versteende oudere kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw (?), volgens de linker zijpuntgevel met resten van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen en geveltop met strobeschieting. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie onder meer houten kruis- en bolkozijnen met luiken. Aangepaste en nieuwe muuropeningen bij de stal. Achtergevel met opkamer links.

Ten noorden, deels ingebouwde en versteende dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten) mogelijk met oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.

Ten zuiden, bakstenen hopast van één bouwlaag (nok parallel aan het boerenhuis), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; thans met andere functie.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine