Onderpastorie Sint-Jansparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderpastorie

Beschrijving

Onderpastorie tegenover het westelijk portaal van de Sint-Janskerk. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat), uit de 19de eeuw. Boven de deur bevindt zich een recente gevelsteen door L. Degheus (Poperinge) met buste en opschrift 'Hier woonde Julien Opdedrinck 1851-1921. Onderpastoor 1880 tot 1901. Geschiedkundige. Ondervoorzitter Davidsfonds'. Lijstgevel van donkerrode baksteen met rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; arduinen onderdorpels. Kruisramen met grote roedeverdeling; persiennes op de begane grond. Paneeldeur met eenvoudig bovenlicht. Nieuwe gootlijst.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine