Smidse met wagenmakerij

Beschrijving

Naar verluidt, voormalige smidse met achterliggende wagenmakerij; gelegen aan de straatbocht tegenover het kruispunt met de Watouseweg.

Dubbelhuis van vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag met aanleunende smidse van vijf traveeën links, onder doorlopend pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); jaarsteen 1880 met bijkomende inscriptie "H.D. V.B." in de linker zijpuntgevel; recentere verhoging van de straatgevel van het woonhuis met een halve bouwlaag, zie resulterende manke bedaking. Witbeschilderde verankerde baksteenbouw. Getoogde muuropeningen onder meer aangepaste. Twee schuifpoorten. Witgekalkte beraapte linker zijgevel gemarkeerd door twee grote ronde oculi met ijzeren tracering in stervorm. Rechter zijgevel: laag aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak.

Tegen de achtergevel, aanleunende wagenmakerij van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan het woonhuis met smidse, Vlaamse pannen), vermoedelijk ook daterend van 1880. Witgekalkte verankerde baksteenbouw. Vrijstaande gevels getypeerd door opvallende vensteropeningen onder meer halfrond, trapezoïdaal en rondbogig van vorm; alle met ijzeren roede- en radverdeling.

Getoogde poort in de rechter zijpuntgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine