Hoeve Poppelaere Meersch

Beschrijving

"Poppelaere meersch" volgens bewoner. Kleine hoeve gelegen achter de westelijke straatwand en ten noordoosten van de Hipshoekbeek; onverharde oprit tussen nummer 24 (drie bouwlagen) en nummer 28. Benaming verwijzend naar de nog deels behouden weide afgezoomd met populieren aan beekzijde. Losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, rondom een onverhard erf deels afgezet met bakstenen stoepen. Bakstenen, geblokte hekpijlers met piramidale bekroning, aan de erftoegang.

Ten noordoosten, boerenhuis van zes traveeën onder kort overstekend, mank zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot; erfgevel met vernieuwd bakstenen gevelparement, echter oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, zie de achtergevel met haakse uitbouw en de rechter zijgevel.

Achtergevel: links, getoogde kelderopening met diefijzers onder een smal, getoogd opkamervenster. Rechter zijgevel: getoogde kelderopening; erboven, getralied rechthoekig kozijnvenster in verdiepte, getoogde omlijsting met strekse latei van lichtere bakstenen; analoge omlijsting voor het zoldervenster met recenter houtwerk. Haakse uitbouw van twee traveeën aan achtergevelzijde, met behouden 18de-eeuwse kozijnconstructies van rechthoekige deur en venster, gevat in licht verdiepte, getoogde omlijsting: kozijndeur met geprofileerde tussendorpel en tweedelig bovenlicht; kruiskozijn met kleine roedeverdeling, gelede tussendorpel en beluikt benedenvak.

Ten noorden, haaks tegen het boerenhuis aanleunende stalvleugel uit de 19de eeuw; aangepast en mogelijk versteend.

Ten zuiden, recentere stal- en schuurvleugel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine