Schorsemolenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schorsemolenhof

Beschrijving

Het 'Schorsemolenhof'. Deze recente benaming verwijst naar de Schorsemolen uit de 19de eeuw, gelegen in de nabijheid van de 'Schipvaarthoeve'. Hoeve met losse, lage bestanddelen, die U-vormig zijn opgesteld rondom een verhard erf. In het midden hiervan staat een notelaar waaronder zich een conisch hondenhok bevindt van witgekalkte baksteen boven een gepikte plint. Bakstenen stoep voor het huis. Een omhaagde boomgaard en moestuin situeren zich ten noordwesten. Resten van een omwalling ten oosten.

Ten noordwesten: boerenhuis van het langgestrekte type bestaande uit een stalgedeelte links + een woongedeelte van vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts, onder een doorlopend, gebogen zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons. In kern opklimmend tot 1760, echter na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog sterk hersteld, te zien aan de gevelsteen met opschrift 'Schorsemolenhof 1760-1957' in de linker zijgevel. Witgekalkte baksteenbouw op een gepikte plint. Bewaarde erfgevel: rechthoekige muuropeningen licht verdiept in korfboogomlijsting; kruis- en kloosterkozijnen zijn voorzien van schuiframen, kleine roedeverdeling en luiken; tralies respectievelijk aan binnen- en buitenkant in boven- en benedenvak. Kozijndeur. Aangepast stalgedeelte. Analoge achtergevel. Twee soortgelijke kloosterkozijnen in opkamertraveeën. Recentere haakse uitbouw in aansluitende bouwtrant. Rechter zijgevel afgewerkt met aandaken. Twee rechthoekige zolderkozijnen verdiept in getoogde omlijsting.

Ten oosten: aangepaste dwarsschuur onder overstekend zadeldak met mechanische pannen. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint.

Recente loods ten zuiden.

• CLEENEWERCK E. 1973: Molens te Poperinge ten jare 1890, Aan de Schreve II.3, 179.