Buitenverblijf Belle vue

Beschrijving

'Belle vue', ook 'Depuydts-' en 'Mietjes kasteeltje' genoemd. Voormalig buitenverblijf van circa 1900, gelegen aan de stadsrand op de terp van de gesloopte Pottestraatmolen. Vanaf daar heeft men een mooi perspectief op Poperinge, wat de benaming van het huis verklaart. Het pand wordt omgeven door een beboomd park met een toegangshek tussen gietijzeren, gegroefde zuilen aan de straatzijde.

Eclectisch dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag met verhoogde begane grond onder mansardedak (leien) voorzien van houten dakkapelletjes. Een ijzeren, zonvormige gevelplaat bevindt zich op de borstwering van de toren. Gevelsteen met initialen R.P., in de linker zijgevel. Roodbeschilderde donkere baksteenbouw met gebruik van geelbeschilderde lichtere bakstenen (lazuurverf) voor de gevelbanden, hoekstenen, geprofileerde kroonlijst en strekken van de getoogde muuropeningen. Faiencetegeltableaus boven de vensters. Voorgevel: deurrisaliet geaccentueerd door een balkon en uitlopend op een vierkant torentje met leien spitsbekroning, tussen balustrade (similibekleding). Bordes met steektrap voorzien van een gietijzeren leuning met trappalen in de vorm van gietijzeren, gegroefde zuiltjes. Lage uitbouw onder plat dak, aan de achtergevelzijde.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine