erfgoedobject

Mariakapel

bouwkundig element
ID
31117
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31117

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Mariakapel gelegen nabij het kruispunt met de Abeelseweg en links van de hoeve in de Abeelseweg nummer 105. Het gaat om een rechthoekige wegkapel onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat), die gedateerd kan worden in 1938 door de jaarsteen in de geveltop. Het jaartal verwijst vermoedelijk naar de wederopbouw, echter met hergebruik van oudere, houten elementen zoals de deurlatei met jaartal 1898, en de balk erboven met inscriptie: '1748. H. Maria Moeder vandernoot bevrit uwen dienaer en dienaeres van een haestigen doodt'.

Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Puntgeveltje met uitgewerkte windborden. Verdiepte rechthoekige kapeldeur met beglaasd bovenvak.

Interieur met bepleisterd tongewelf. Neogotisch altaar van gemarmerd hout, uit de 19de eeuw (?); Onze-Lieve-Vrouwebeeldje uit de 20ste eeuw.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31117 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.