Herberg Britannia

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Britannia

Beschrijving

'Britannia' genaamd volgens het opschrift van de puilijst. Herberg van het type afspanning op de hoek bij de Nieuwstraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Witbeschilderde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; arduinen lekdrempels. Lange ramen met licht geprofileerde houten tussendorpel, echter verdwenen grote roedeverdeling; oorspronkelijk met luiken, zie de sporen van weggebroken duimen in de vensterhoeken. Verankerde linker zijpuntgevel: rechthoekige vensters, met behouden houtwerk links op de begane grond; recentere, getoogde deur rechts.

Links: aanpalend laag stal- en koetsgebouwtje onder aanleunende zadeldaken met Vlaamse pannen (nokrichting loodrecht op de herberg).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine