Herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Herenhuis met rechts een aanpalende voormalige brouwerij, tot voor kort nog een drankendepot.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met leien en mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Lijstgevel van rode baksteen op arduinen sokkel met getoogde kelderopening, spouwgaten, en een voetenschraper links van de deur. Getoogde muuropeningen ingeschreven in bakstenen, vlakke omlijsting met arduinen sluitsteen; arduinen lekdrempels, doorgetrokken op de tweede bouwlaag. Recent vernieuwd houtwerk. Voorheen: T-ramen, persiennes op de begane grond, en paneeldeur met bovenlicht. De drie dakkapellen, onder meer twee kleine, hebben allemaal houten vleugelstukken. Verankerde linker zijgevel met getoogd zoldervenster.

Rechts bevindt zich een voormalige brouwerij uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Straatgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). Rode baksteenbouw met witbeschilderde begane grond. Deels blinde, getoogde bovenvensters met arduinen lekdrempel. Rechthoekige inrijpoort onder houten balk, links op de begane grond; arduinen schamppalen. Twee traveeën zijn gewijzigd tot garagepoort rechts.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De rechts aanpalende voormalige 19de-eeuwse brouwerij (nummer 114) is verbouwd.