Café Belge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Belge

Beschrijving

Nummer 108 tot voor kort 'D'elle kapelle' genoemd, heden 'Café Belge' (1989) volgens het opschrift van het ijzeren uithangbord. Twee enkelhuizen van respectievelijk vier (onder meer twee gekoppelde links) en drie traveeën onder een gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, respectievelijk mechanische en Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Nummer 108 met een nieuw aangebrachte datering 1888. Beschilderde baksteenbouw. Nummer 108: getoogde muuropeningen opgenomen in een geriemde houten omlijsting met oren en sluitsteen. Nummer 110: rechthoekige muuropeningen onder strekse latei en met arduinen onderdorpel; beluikte vensters met eenvoudig 19de-eeuws houtwerk; kozijndeur. Houten dakkapellen, bij nummer 108 met vleugelstukken, gebogen fronton voorzien van gestrekte uiteinden en zijgevels met leienbeschieting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine