Herberg A la Ville d'Anvers

Beschrijving

Voormalige herberg 'A la ville d'Anvers', heden een winkelhuis. Het pand is gelegen op de hoek met het Rekhof. Door de zichtbepalende ligging aan de straatbocht vormt het huis een blikvanger in de Ieperstraat vanuit het oosten, samen met de neoclassicistische stadswoning op nummer 45A-B links. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen, mank (achterzijde) zadeldak met Vlaamse pannen en hanggoot. Volgens het jaartal van de gevelsteen klimt het huis in de kern op tot 1749. Verankerde baksteenbouw. Witgeschilderde lijstgevel boven gecementeerde plint. Twee gevelstenen met een interessante iconografie zijn zichtbaar op de bovenverdieping: links, met inscriptie 'Anno', Christusmonogram en initialen J.B.V.M., I.C.V.C., mogelijk respectievelijk van Johannes Baptist Van Mechelen en Isabella Clara Van Caeyzele; rechts, met jaartal 1749 en benaderende voorstelling van barokke kerkgevel boven de inscriptie 'ANTW.', mogelijk verwijzend naar de Antwerpse afkomst van de bouwheer (zie ook de voormalige herbergbenaming). Een houten muurkapelletje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan (tweede kwart van de 20ste eeuw) bevindt zich op de bovenverdieping. Rechthoekige bovenvensters verdiept in getoogde omlijsting met recentere arduinen onderdorpel; kozijnen met jongere T-verdeling. De begane grond werd aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw omwille van de vermelde winkelfunctie. Links, een eenvoudige houten winkelpui met deur gekoppeld aan uitstalraam; deze hoort bij nummer 45 links met een meer uitgewerkte houten winkelpui. Rechts, winkelramen en deur ingeschreven in een rechthoekige houten omlijsting; erboven, metselwerk verwijzend naar de oorspronkelijke omlijsting, zie de bovenvensters. Aandaken met muurvlechtingen, bij de vrijstaande rechter zijpuntgevel weggewerkt rechts als gevolg van de 19de-eeuwse uitbouw van de achtergevel. Gesloten rechter zijpuntgevel met uitzondering van het kozijnvenster op de zolderverdieping; voorts, jonger gevelgedeelte met twee rechthoekige kozijnvensters op de tweede bouwlaag en venster met rolluikkast op de begane grond. Haaks laag aanbouwsel van negen traveeën onder zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan het Rekhof), uit de 19de eeuw; voormalig koets- en stalgebouw van de herberg, type afspanning? (Rekhof nummer 2-4). Verankerde baksteenbouw. Blinde rechthoekige vensters, gewijzigd tot poort rechts. Korfboogpoort in de bredere derde travee. Recentere aanbouw aan de achterzijde.

• TILLIE W. 1971: Schreefjes. Vragen. Nr. 6. Gevelstenen te Poperinge, Aan de Schreve I.2, 18-19.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine