• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve

Beschrijving

Grosso modo 19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder een pannen zadeldak met overstekende dakrand, rondom een met grint bedekt en deels met gras begroeid erf. Verharde stoepen, onder meer van baksteen en van kasseien. Mestvaalt vóór de stal. Ten noorden bevindt zich een met grint bedekte erfoprit.

Ten noordwesten van het erf: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met vijf staltraveeën links + negen traveeën onder een doorlopend zadeldak (mechanische pannen, onder meer gesigneerd: 'Verhelst - Dupont. Poperinge') met overstekende dakrand op houten modillons en klimmende dakkapel, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde donkerrode baksteenbouw; stal met deels vernieuwd gevelparement. De achtergevel was volgens de bewoners oorspronkelijk van stijl- en regelwerk voorzien en werd versteend in de 20ste eeuw. Licht getoogde muuropeningen met witbeschilderde strekse lateien; recentere arduinen onderdorpels. Woongedeelte met licht verdiept houtwerk: kruisramen met grote roedeverdeling en luiken; rechthoekige deur met eenvoudig bovenlicht. De stal heeft kozijndeuren. De linker zijpuntgevel heeft een halfrond uilengat in de top. De rechter zijpuntgevel heeft een rechthoekig kozijnvenster met beluikt benedenvak op de zolderverdieping en twee ronde uilengaten.

Links achter het boerenhuis: kleine stal (vetstal) van baksteen (nokrichting parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen). Rechthoekige kozijndeuren.

Ten westen: bakstenen stal (nokrichting parallel aan het boerenhuis, golfplaten). Zijpuntgevels: geveltoppen met nieuwe plankenbeschieting.

Ten oosten: eenbeukig wagenhuis (nokrichting parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met vernieuwde plankenbeschieting op lage bakstenen voeting. Puntgevel: zinkplatenbeschieting boven de ingang. Recentere aanbouwseltjes.

Ten noordoosten: bakstenen hopast (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met hek. Drooginstallatie op stookolie.

Ten zuiden: nieuwe dwarsschuur van baksteen (nokrichting loodrecht op het boerenhuis).

Ten noorden en ten westen: nieuwe loodsen.