Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder pannen zadeldaken met bliksemafleiders, gegroepeerd rondom een met grint bedekt en deels gebetonneerd erf. Dit erf komt uit op een kleine weide ten zuiden, die afgezoomd wordt met knotwilgen en populieren ten zuidwesten. Een moestuin en hopveld bevinden zich aan de westkant. De erftoegang heeft een gietijzeren hek; de vierkante hekpijler van baksteen links is behouden.

Ten noordwesten van het erf: een boerenhuis van zeven traveeën + twee staltraveeën rechts onder een licht gebogen zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat). Het jaartal 1873 (1843 ?) is aangegeven door middel van verweerde gevelsteen in de rechter zijgevel. Rechthoekige muuropeningen, onder meer blinde, onder strekse latei; arduinen onderdorpels. Vensters met grote roedeverdeling en rolluikkasten bij het woongedeelte. Kozijndeur met tweedelig bovenlicht. Achtergevel: twee getoogde kelderopeningen onder de twee rechthoekige opkamervensters rechts, centraal afdak als verbinding tussen de achtergevel en het bakhuis (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, blauwgeglazuurde Vlaamse pannen). De rechter zijpuntgevel heeft een radvormig uilengat in de top; voorts rechthoekige muuropeningen, onder meer staldeuren onder rollaag.

Ten noordoosten: een kleine stal (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, blauwgeglazuurde mechanische pannen); rechthoekige staldeuren met kozijn. Links, een aangebouwde garage onder lessenaarsdak.

Ten noordoosten: rechts voor het boerenhuis gelegen dwarsschuur met een overstekende dakrand op houten modillons (nokrichting loodrecht op de boerenwoning). Ordonnantie: stal + dorsvloer + wagenhuis. Achtergevel van stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen, getrapte voeting. Zijpuntgevels: links met rond uilengat, rechts met mijterboognisje waarin een Onze-Lieve-Vrouwebeeld staat in de geveltop.

Ten zuiden aan de straatkant: een hopast onder een gebogen, kort overstekend zadeldak met blauwgeglazuurde Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat). Vrij lange ast met muurankers ter hoogte van de droogzolder.

Ten noordwesten: een nieuwe betonnen loods achter het boerenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine