erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
31060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31060

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw (?), heden opgesplitst in een herberg en een winkel. Het gaat om een neoclassicistisch breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met pannen. Donkerrode baksteenbouw met opgelegd voegwerk, op een arduinen sokkel. De lijstgevel wordt horizontaal belijnd door middel van een puilijst, doorgetrokken onderdorpels, en mezzanino met rechthoekige vensters onder een houten geprofileerde kroonlijst op tandlijst. Anderzijds wordt het deurrisaliet benadrukt door een balkon met gestileerde gietijzeren leuning op consoles, en bekronend driehoekig fronton. De getoogde muuropeningen zijn opgenomen in een bakstenen vlakke omlijsting met sluitsteen. Op de begane grond echter zijn deze verbreed links en recenter verbouwd tot brede winkelpui aansluitend bij nummer 6 rechts, de voormalige 'Bank van Brussel'.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.