Herberg A la fabrique

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg A la fabrique

Beschrijving

Herberg volgens het opschrift genaamd 'A la fabrique', op de hoek rechts bij de Garenstraat. De benaming is ontleend aan de tabaksfabriek die vroeger gesitueerd was in dit straatje. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat), uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. De witbeschilderde bakstenen lijstgevel is voorzien van rechthoekige muuropeningen met lekdrempel en rechte druiplijst, allebei doorgetrokken en van baksteen. Typerende licht verdiepte kozijnconstructies voor de kruisramen met grote roedeverdeling en de deur met tweedelig bovenlicht.

Recentere luiken voor de benedenvensters. Linker zijpuntgevel: aandak afgewerkt met muurvlechtingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine