• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Van de weg af gelegen en deels door een doornhaag ingesloten hoeve met een met grint bedekte erfoprit. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken L-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met vaalt. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met ordonnantie: stal + woning. Ten zuidoosten bevindt zich een voormalige hopast. Moestuin rechts voor de boerenwoning. Ten noorden ligt een kleine boomgaard.

Ten zuidoosten van het erf: boerenhuis van verankerde donkerrode baksteen met zuidoost-georiënteerde voorgevel. Oorspronkelijk drie staltraveeën + vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts, onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Het huis kan gedateerd worden in 1763 door de gele bakstenen opgenomen in het metselverband van de heden ingebouwde linker zijpuntgevel met twee ruitvormige metselaarstekens in de top. Een 19de-eeuwse uitbreiding omvat twee staltraveeën links. Rechthoekige muuropeningen, onder meer twee kelderopeningen onder de opkamer. Kozijnen; vermoedelijk nog deels oorspronkelijk bij het woongedeelte, zie de houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling, schuiframen en luiken. Aanbouwsel onder lessenaarsdak links tegen de stalgevel.

Achtergevel (erfgevel) met uit- en aanbouwsel links. Woongedeelte: rechthoekige kozijnvensters met kleine roedeverdeling en luiken, onder meer soortgelijk houten kruiskozijn als in de voorgevel; vernieuwd deurhoutwerk. Stal: laadluik, getoogde deuren en rechthoekige venstertjes. Linker zijpuntgevel: radvormig uilengat in de top.

Lage, bakstenen hopast onder pannen zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis), uit het laatste kwart van de 19de eeuw-eerste kwart van de 20ste eeuw.

Overige gebouwen uit de 20ste eeuw en zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine