Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen

Beschrijving

Twee soortgelijke burgerhuizen gebouwd in begin 19de eeuw, ter hoogte van een gesloopt gedeelte van de in 1796 afgeschafte proosdij ten zuiden van de Sint-Bertinuskerk. Nummer 6 met vrijstaande linker zijgevel sinds het slopen van twee aanpalende 19de-eeuwse panden naar aanleiding van de aanleg van het Vroonhof of de verbinding Grote Markt - Burgemeester Bertenplein.

Dubbelhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het plein, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw. Witbeschilderde lijstgevels, bij nummer 6 op recentere arduinen plint. Getoogde muuropeningen onder strekse latei; arduinen onderdorpels op doorgetrokken lekdrempels van baksteen. Licht verdiepte rechthoekige kozijnconstructies voor ramen en deuren. Benedenvensters respectievelijk met rolluikkasten en luiken. Eenvoudige deurbovenlichten, bij nummer 10 met gestileerd gietijzeren trek aan de binnenzijde. Houten gootlijsten, bij nummer 6 op klossen met tussenliggende panelen. Nummer 6: linker zijgevel met vernieuwd bakstenen gevelparement. Nummer 10: tot garagepoort gewijzigd benedenvenster rechters; erboven, gehalveerd casement mogelijk wijzend op het oorspronkelijk aansluiten bij nummer 12.

• TILLIE W. 1975: De Grote Markt te Poperinge. Geïllustreerde schets van de evolutie en de geschiedenis van de Poperingse Grote Markt en zijn bewoners, Aan de Schreve, V, 1, p. 3-51.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine