Pastorie Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Martinusparochie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein

Beschrijving

Classicistische pastorie met gedecapeerde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat), van 1785 (zie verankering nokbalk in zijgevels), doch met neoclassicistische aanpassingen uit 19de eeuw, onder meer toevoegen van een centraal driehoekig fronton met oculus, geschraagd door gecanneleerde, bepleisterde pilasters; daarnaast werd de gevel licht verhoogd en de dakconstructie aangepast.

Bij de verkoop tijdens de Franse Revolutie omschreven als "een zeer mooi nieuwgebouwd huis, bestaande uit kelder, keuken, washuis met pomp, vier benedenkamers en hal, vijf bovenkamers, zolder, stal, schuur, koetshuis en tuin met vijver".

Verankerde, baksteenbouw met dubbelhuisopstand, segmentboogvensters in zandstenen omlijsting en steekboogdeur in witgeschilderde omlijsting onder waterlijst. Zandstenen hoekblokken en klassiek hoofdgestel. Gelijkaardige achtergevel met later aangebouwde veranda.

Interieur met enkele behouden stucplafonds, bepleisterde moerbalken en marmeren schouwen. Kelder, deels met bepleisterd tongewelf, deels troggewelfjes.

• Administratie Ruimtelijke ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier pastorie St.-Martinus te Rijmenam.
  • GEENS J., Rijmenam onder de Brabantse Omwenteling en de Franse Revolutie (1790-1815), Rijmenam, 1991, p. 71.