Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Centraal gelegen boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met licht verhard voorerf; bakstenen stoep met strook in visgraatverband voor de huisdeur. Ten oosten, moestuin en resten van boomgaard. Ten zuidwesten, dwarsschuur. Achter het boerenhuis, gebetonneerd erf met putvaalt. Ten noordwesten, hopast. Ten noorden, met knotwilgen omzoomde drenkplaats. Licht verharde oprit; aan de straat, toegangshek tussen twee linden onder meer met houten Mariakapelletje rechts.

Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis met zes staltraveeën links + vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts, onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde donkerrode baksteenbouw. Woongedeelte met twee licht getoogde kelderopeningen voorzien van getralied kozijn, onder de opkamer. Voorts rechthoekige muuropeningen onder strekse ontlastingsboog; recentere onderdorpels van arduin. Interessant vensterhoutwerk: kruiskozijnen met halfrond profiel, kleine roedeverdeling, schuiframen en luiken. Lagere kozijndeur met eenvoudig bovenlicht. Stalgedeelte met rechthoekige muuropeningen onder witgekalkte rollaag; twee dichtgemetselde vensters links; licht verdiepte kozijndeuren. Twee vernieuwde dakvensters (laadluiken) respectievelijk boven de stal en het woongedeelte. Grosso modo soortgelijke achtergevel; centrale haakse uitbouw met keuken en voederhok onder onderbroken zadeldak. Linker zijgevel: drie rechthoekige staldeuren, en laadluik op de zolderverdieping. Recenter aanbouwsel tegen de rechter zijgevel.

Ten zuidwesten van het boerenhuis, dwarsschuur onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op de boerenwoning, mechanische pannen) op houten modillons, gedateerd 1852 door middel van lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de rechter zijpuntgevel. Lange wanden van stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op getrapte, bakstenen voeting. Rechthoekige schuurpoorten waarvan een recent dichtgemetseld. Soortgelijke wagenhuisopeningen, onder bijkomend afdak aan erfzijde. Laag bakstenen aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak, centraal tegen de achtergevel. Verankerde bakstenen zijpuntgevels met rond uilengat van lichtere bakstenen.

Ten noordwesten, bakstenen hopast met stalgedeelte rechts (nok grosso modo parallel aan het boerenhuis). Recenter aanbouwsel tegen de linker zijgevel.

Ten westen en ten zuiden, recentere gebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine