erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
30947
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30947

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine 19de-eeuwse hoeve met het boerenhuis-rijwoning (nokrichting loodrecht op de straat) aansluitend bij de dwarsschuur (nokrichting parallel aan de straat) rechts, en een achterliggend erf met stal en bakhuis respectievelijk ten zuidoosten en oosten. De moestuin loopt uit op de Vleterbeek. Rechts bevindt zich een weide die van de straat afgescheiden wordt door middel van een haag.

Boerenwoning van respectievelijk vijf traveeën op de eerste en drie traveeën op de tweede bouwlaag onder mank zadeldak (leien, mechanische pannen). Het 19de-eeuws uitzicht gaat echter mogelijk terug op een oudere kern, zie diephuistype en vrij steile dakhelling. Verankerde puntgevel van rode baksteen op arduinen plint; gebruik van gele bakstenen voor de strekse lateien van de rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters met persiennes. Onderkelderde achtergevel.

Voorts, lage hoevegebouwen van verankerde donkere baksteen onder zadeldaken met Vlaamse pannen.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Alleen de boerenwoning is nog zichtbaar op satellietbeelden. De dwarsschuur en weide rechts zijn wellicht kort na inventarisatie in de jaren 1980 verdwenen. Ook het bakhuisje is niet langer bewaard. 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30947 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.