Herenhuis met koetsgebouwtje

Beschrijving

Herenhuis met koetsgebouwtje uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw gecementeerde voorgevel met neo-Lodewijk XVI-versiering. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Lijstgevel op arduinen plint met getraliede rechthoekige spouwgaten. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting onderaan doorgetrokken; trapezoïdale sluitstenen. Gietijzeren voetschraper naast de deur. 19de-eeuws houtwerk: T-ramen; bewerkte vleugeldeur met gestrekte, gekorniste tussendorpel en vierdelig bovenlicht. Zijpuntgevels van rode baksteen; op zolderhoogte, oeil-de-boeuf in omlijsting van gele bakstenen.

Rechts: laag koetsgebouw van één travee onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Schijnvoegen boven de arduinen plint. Poorttravee ingeschreven in licht verdiept muurvak met paneel boven de rechthoekige koetspoort; sluitsteen; arduinen schamppalen. Behouden (?) poorthoutwerk met stervormig uitgewerkte koperen deurknop en ruitvormig slot.

Naar verluidt behouden binnenhuisinrichting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine