Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalige herenwoning op de hoek bij de Deken De Bolaan. Onder meer volgens nog enkele tot in 1986 bewaarde interieurelementen (twee schouwen en stucbepleisteringen) vermoedelijk gebouwd in het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Het pand gaat echter mogelijk terug op de oudere kern van een diephuis volgens de toenmalige achtergevel (lijstgevel) onderbroken door een puntgevel met hoek- en horizontale banden van lichtere bakstenen. Het herenhuis werd vanaf 1909 bewoond door brouwer N. Bataille, waarnaar de inmiddels gesloopte achterliggende brouwerij verwijst; sinds 1966 fungeerde het gebouw als secretariaat van de Middenstand. Onlangs werd het verbouwd en uitgebreid met nieuwe bouw (Deken De Bolaan nummer 1) tot N.C.M.V. -centrum.

Behouden voorgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (nokrichting parallel aan de straat). Bakstenen pilastergevel - volgens foto van 1919 toen een bepleisterde lijstgevel - mogelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Linker zijgevel voor de verbouwing gecementeerd met imitatiebanden, heden van baksteen met geblokte penanten.

• TILLIE W. & COSSEY S. 1983: Terugblik. Oude straatgezichten in de Hoppestad, Poperinge, 29.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine