Hofstede Remy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede Remy

Beschrijving

Soms 'Hofstede Remy' genaamd naar de bewoner tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de hoeve als veldhospitaal van de geallieerden fungeerde ('Casualty Clearing Station'). Vandaar ook de aanwezigheid van de militaire begraafplaats, aanvankelijk Remy Cemetery genoemd, later Lyssenthoek Military Cemetery (12.000 graven), ten zuidoosten van de hoeve.

Van de weg af gelegen hoeve uit de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder overstekende zadeldaken rondom een deels gekasseid, rechthoekig erf met mestvaalt en behouden bakstenen stoepen voor de schuur en de stalvleugels. Geasfalteerde erfoprit.

Ten noordwesten van het erf: aangepast boerenhuis met oude kern van 1852 (zie jaartal van lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de rechter zijgevel). Naar verluidt waren de lange wanden oorspronkelijk van stijl- en regelwerk. Het versteningsproces dateert uit de 20ste eeuw: huidige witgekalkte erfgevel van drie traveeën + een opkamertravee rechts; gepikte plint. Laag aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Ten zuidwesten en ten noordoosten: bakstenen stalvleugel (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Ten zuidoosten: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons; jaartal 1885 in kerfsneetechniek op de latei van de schuurpoort links. Stijl- en regelwerk met lemen vullingen op gepikte bakstenen voeting; bijkomende recentere platenbeschieting. Twee rechthoekige schuurpoorten met accoladeboogdeurtje; lage wagenhuisopening links. Linker zijgeveltop met horizontale plankenbeschieting. Recentere aanbouwsels tegen de achtergevel. Ten noordoosten aan de erfoprit: lange bakstenen hopast onder onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan de oprit, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Naar verluidt oorspronkelijk uitgerust met een verschuifbaar stooksysteem door middel van kleine vuurwagens op een rail. Aanleunende nieuwe hopast in de vorm van een loods.

Nieuwe lage stal achter het boerenhuis.

• DECROCK A. 1985: Brits militair kerkhof Lyssenthoek 1914-1918, Aan de Schreve XV.2, 3-27.