Hoeve 't Wit Leliehof en Hoppeweelde

Beschrijving

Hoeve ''t Wit Leliehof' (nummer 18) en 'Hoppeweelde' (nummer 20) volgens de ijzeren opschriften. Achterin gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse lage bestanddelen van witgekalkte verankerde baksteen op gepikte plint onder zadeldaken. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met ordonnantie: woning-stal (nummer 18); in de 19de eeuw uitgebreid met een nieuwe woning rechts, met als gevolg dat de stalvleugel werd opgesplitst (nummer 20). Voortuin. Achterliggend geasfalteerd erf met de overige gebouwen. Nieuwe hopast met oude kern uit de 19de eeuw, links van de geasfalteerde oprit; aan de straat, vierkante hekpijlers van witgekalkte baksteen op gepikte plint.

Boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vijf traveeën + stal van acht traveeën waarvan de vijf staltraveeën rechts heden horen bij nummer 20, onder doorlopend licht gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Getoogde kelderopening onder de opkamer. Rechthoekige vensters met onderdorpels van nieuwe tegels. 19de-eeuwse kruisramen; recentere rolluikkasten. Verlaagde (?) rechthoekige deur opgenomen in nieuwe omlijsting van baksteen; recent houtwerk. Achtergevel met aangepaste muuropeningen. Linker zijpuntgevel: drie getoogde kelderopeningen met tralies, twee rechthoekige zoldervensters met licht verdiepte kozijnconstructie en luik, recenter laadluik op de zolderverdieping, en radvormig uilengat.

Ten westen en noorden van het erf: respectievelijk stal- en schuurvleugel onder zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting loodrecht op het boerenhuis) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Ten noordwesten: nieuwe loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Nummer 18: de woning is vernieuwd maar de schuur is bewaard. Nummer 20: de stal en de woning zijn bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els