erfgoedobject

Populierhof

bouwkundig element
ID
30919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30919

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Populierhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

'Populierhof' volgens de bewoners. Van de weg af gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen van baksteen onder overwegend blauwe, pannen zadeldaken. De gebouwen liggen rondom een met grint bedekt, rechthoekig erf met een centraal hondenhok beschaduwd door een notelaar; stoepen met deels behouden verharding van bakstenen en kasseien. Tegen de rechter hoek van de boerenwoning, geprofileerde arduinen schamppaal naar verluidt opgegraven uit een nabijgelegen weide. Noordwestelijke erfzijde met armpomp en drenkplaats afgezet met knot- en treurwilgen. Siertuin achter het boerenhuis. Ten noordoosten bevinden zich de resten van de vroegere boomgaard. Erftoegang via ijzeren trek opgenomen in de afzomende doornhaag ten oosten. Geasfalteerde oprit met populier aan de bocht voor de hoeve.

Ten noordwesten van het erf: een boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type als gevolg van normale uitbreidingen (zie de recentere stal van drie traveeën links, naar verluidt uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en verbouwd in de jaren 1930). Boerenwoning van zeven traveeën onder geknikt zadeldak met drie rondbogige dakkapellen; jaartal 1898 van witbeschilderde uitstekende baksteenkoppen in de rechter zijpuntgevel. Verankerde donkere baksteenbouw op gecementeerde plint.

Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; arduinen onderdorpels. Beluikte kozijnvensters met kruis- en grote roedeverdeling. Twee kozijndeuren onder meer keukendeur links, met tweedelig bovenlicht. Soortgelijke achtergevel. Zijgevels afgelijnd met windborden; rechts: twee kelderopeningen met getralied rechthoekig kozijn verdiept in getoogde omlijsting, en twee rechthoekige kozijnvensters met kleine roedeverdeling op de zolderverdieping.

Ten zuidoosten: bakstenen dwarsschuur (nokrichting parallel met het boerenhuis) met overstekende dakrand op houten modillons; jaartal 1928 van witbeschilderde uitstekende baksteenkoppen in de linker zijgevel, echter teruggaand op oudere kern (zie jaarsteen 1846 van de binnenshuis behouden rechter zijpuntgevel van de vroegere schuur). Rechthoekige schuur- en wagenhuispoorten. Rechter zijgevel: aanleunend laag 19de-eeuws stalgebouwtje met armpomp tegen de erfgevel.

Ten noordoosten in het verlengde van het boerenhuis: voormalige hopast uit de 19de eeuw, heden een stal. Baksteenbouw met muurankers ter hoogte van de droogvloer. Rechthoekige muuropeningen met verdiepte kozijnconstructie; houten sluitwerk bij het poortje en de deur links. Bliksemafleider met hartvormige bevestiging.

Schuin achter het boerenhuis ligt een rechthoekig bakstenen kippenhok onder tentdakje met windwijzer.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Populierhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30919 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.