Afspanning In de leene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning In de leene

Beschrijving

'In de leene. Estaminet' volgens opschrift van geschilderde puilijst en uithangbord. Vroeger vermoedelijk het bestuurlijke centrum van de heerlijkheid de Pontpepers. Benaming verwijzend naar de nabijgelegen Lenebeek; tevens herinnering aan de in 1900 afgebrande houten staakmolen, op de Ferrariskaart (1771-1778) aangeduid als de 'Lene Molen'. 19de-eeuwse herberg van het type afspanning, gelegen aan het kruispunt bij de Korte Lene- en de Lenestraat; moestuin rechts; achterliggend erf met in onbruik zijnde hopast.

Afspanning met ordonnantie: dwarsschuur - stal - woongedeelte van een opkamertravee links en twee traveeën - herberg met enkelhuisopstand van vier traveeën. Eén bouwlaag onder onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde donkere baksteenbouw; in de 20ste eeuw versteende dwarsschuur (zie jongere bakstenen en de planken- en golfplatenbeschieting van de rechter zijpuntgevel). Rechthoekige muuropeningen, bij het woon- en herberggedeelte met behouden strekse latei, onderdorpel van gele tegels aansluitend bij een cordonvormende lekdrempel rechts, en licht verdiepte kozijnconstructies voor ramen en deur. Rechter zijpuntgevel: soortgelijke kozijnvensters, echter met recentere T-verdeling op de zolderverdieping. Interieur: ruime gelagzaal met houten zoldering; balksloffen met ijzeren bevestigingsbouten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine