Eenheidsbebouwing met burgerhuis en winkeltje

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met burgerhuis (voorheen nummer 70) en winkeltje (voorheen nummer 68) van het type lokaal 'Bazar de campagne', op de hoek bij de Casseldreef aan de Franse grens. Het gaat om een breedhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder een mansardedak (leien), gedateerd 1890 door middel van grijsbeschilderde, uitstekende baksteenkoppen in de rechter zijgevel. De grijsbeschilderde bakstenen lijstgevel is afgelijnd met tandlijst en getrapt baksteenfries; hoeklisenen. Muuropeningen opgenomen in bakstenen, vlakke omlijsting met doorgetrokken postamenten; een borstwering met spiegels en getrapt baksteenfries respectievelijk ter hoogte van de uitstalramen en de overige vensters. Arduinen lekdrempels. Behouden houtwerk, onder meer uitgewerkte en lichtgroenbeschilderde rolluikkasten. Laatstgenoemde ook aanwezig bij de deels beglaasde paneeldeur met twee gestileerde gietijzeren hekjes (nr. 70). Drieledige houten winkelpui met centrale licht verdiepte deur onder doorlopende lijst met rolluikkast op modillons. Het plat dak omvat drie recentere (?) dakkapellen. Rechter zijpuntgevel met hoeklisenen, puilijst als aflijnend baksteenfries van voorgevel, en geprofileerde windveer. Benedenvensters, onder meer blinde, als voorgevel. Een groot blind rondboogvenster tussen twee soortgelijke zoldervensters met radvormig bovenlicht; doorgetrokken druiplijst.

Interieur: houten en deels beglaasde schermen met uitgewerkte bekroning, in de uitstalramen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine