• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw met losse L-vormige opstelling van de lage, bakstenen hoevegebouwen rondom een deels geasfalteerd erf met siertuintje. Behouden bakstenen stoep, echter overgaand in kasseien vóór het stalgedeelte van het boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met achterliggend bak- en melkhuis (nokrichting loodrecht op het boerenhuis). Ten zuiden en westen recente betonnen loodsen, onder meer nieuwe hopast. Geasfalteerde erfoprit.

Ten noordwesten van het erf: boerenhuis met twee opkamertraveeën links + zes traveeën + stal rechts, onder doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met kort overstekende dakrand. Uitzicht tweede helft 19de eeuw; volgens bouwnaad links, mogelijk oudere linker zijpuntgevel voorzien van aandak met muurvlechtingen en mijterboognisje in de top (eerste helft 19de eeuw?). Verankerde donkerrode baksteenbouw. Licht getoogde kelderopening onder de opkamer. Voorts soortgelijke muuropeningen; strekse bovendorpels en arduinen lekdrempels. Vernieuwd houtwerk, echter deels behouden in de achtergevel (zie kruisramen met kleine roedeverdeling en luiken). Nieuwe schoorsteen ter hoogte van de tweede opkamertravee rechts; rechts ervan, verdwenen schoorsteen (zie sporen in de dakbedekking). Aangebouwde garage tegen de linker zijgevel.

Ten noordoosten: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met wolfseind links (stro) en windwijzer in de vorm van ruiterfiguur; vermoedelijk grosso modo versteend in de 20ste eeuw; volgens bewoner, XVIIIB-data aangebracht in kerfsneetechniek op houtwerk binnenin. Lage bakstenen aanbouwsels tegen de erf- en linker zijgevel.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine