• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw, gelegen ten zuidoosten van de Bommelaarsbeek en op de hoek bij de Kleine Dasdreef waar zich een bakstenen Mariakapel bevindt. L-vormige opstelling van de lage hoevegebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met bliksemafleiders en overstekende dakrand op houten modillons, rondom een met grint bedekt erf met een toegangshek aan de straatzijde ten zuidoosten.

Ten noordwesten van het erf: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met vijf staltraveeën links + drie traveeën + twee opkamertraveeën rechts, onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat), gedateerd 1869 (?) door middel van verweerde gevelsteen in de linker zijpuntgevel. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Een dichtgemetselde en een rechthoekige kelderopening met getralied kozijn, onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei. Woongedeelte: beluikte kozijnvensters, kozijndeur met voorts vernieuwd houtwerk. Voornamelijk aangepaste muuropeningen voor het stalgedeelte. Twee recentere dakvensters (laadluiken). Achtergevel: links, haaks laag uitbouwsel met keuken (?) rechts en stal links, onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten). Linker zijpuntgevel met recenter, klein aanbouwsel.

Ten noordoosten: dwarsschuur: jaartal '1856' van blauwe pannen in het zadeldak (nokrichting loodrecht op boerenhuis). Lange gevels: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting (onder meer gepotdekseld) op bakstenen voeting. Rechthoekige schuurpoort en dito wagenhuisopening; houtwerk vervangen door golfplaten. Verankerde bakstenen zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen.

Ten westen: nieuwe loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine