Schabaillies' briekenoven

Beschrijving

Voormalige steenbakkerij opgericht in 1885 door A. Schabaillie, naar verluidt in werking tot circa 1971, en op het moment van inventarisatie in afbraak. Na de volledige mechanisatie telde het bedrijf in 1958 nog 28 arbeiders, met jaarlijkse productie van 5.000.000 gewone bakstenen bestemd voor de Westhoek en voornamelijk de kust; exploitatieterreinen van 9 hectare.

Steenbakkerijcomplex tot circa 1980 nog bestaand uit een tunneloven met bijhorende schoorsteen gedateerd "A.S. 1911" door middel van lichtere bakstenen, een laag bijgebouwtje op dezelfde wijze gedateerd "A.S. 1912" in de rechter zijgevel, een Jongere grote ringoven met hoge, geringde ronde schoorsteen, en recentere droogloodsen: een "buitendrogerij" en een "binnendrogerij". Bij laatstgenoemde werd voor het drogen van de vormelingen warmte van de ringoven gerecupereerd: een buizensysteem met warme lucht verbond de baksteenoven met de aanpalende drooginstallatie.

Het uitzicht (op moment van inventarisatie) werd gereduceerd tot de voor de helft ontmantelde ringoven met schoorsteen aanleunend tegen de droogloodsen; ten westen, deels gesloopt nutsgebouwtje van 1912. De kleiputten ten noorden van het complex, fungeren op het moment van inventarisatie als stortplaats. Aan de straat: voormalige conciërgewoning en kantoor, uit het vierde kwart van de 19de eeuw; thans (in 1989) met vernieuwd bakstenen gevelparement (nummer 99) van gerecupereerd afbraakmateriaal.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine