Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Beschrijving

Ingeplant aan de oostzijde van Zillebeke dorp en ten noorden van de Pastoriestraat. Omringend kerkhof, onder meer Brits militair kerkhof ten noorden; ten westen afgezet door middel van bakstenen muurtje onder ezelsrug, en leilinden; haag aan zuidzijde. Omlopende bakstenen stoep. Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1923. In 1102 opgericht als éénbeukig kapelletje. Tijdens de 14de eeuw verbouwd tot gotische kerk, afgebrand in 1578 door de geuzen; heropgebouwd in het eerste kwart van de 16de eeuw. Toren gerestaureerd naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) in 1910. Volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en grosso modo naar vooroorlogs uitzicht heropgebouwd, echter met toevoeging van één travee en een houten overwelving.

De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste westtoren, met op de zuidwestelijke hoek deels ingebouwd traptorentje, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor en twee zijkoren van respectievelijk één travee en een driezijdige sluiting en een halve travee en een vlakke sluiting, en een zuidelijke sacristie. Gele baksteenbouw. Hergebruikte ijzerzandsteen voor onderbouw; zuid-, west- en noordgevel op sokkel van Atrechtse zandsteen. Arduinen grafstenen in noord- en zuidgevel, onder meer van de familie de Florisone de Siam. Leien bedaking. Westtoren van vier geledingen onder tentdakje, gestut door middel van haaks op elkaar gestelde hoeksteunberen met casementen en versnijdingen. Tudorboogvormig westportaal in een geprofileerde natuurstenen omlijsting; spitsbogig drielicht in geprofileerde omlijsting erboven. Spitsbogige casementen met ingeschreven drielob op doorlopende afzaat, ter hoogte van de tweede geleding. Spitsbogige galmgaten. Traveeën van schip en hoofdaltaar gemarkeerd door steunberen met versnijdingen en geprofileerde spitsboogvensters (tweelichten) op doorlopende afzaat; aflijnende tandlijst. Zijbeuken en -koren eindigend op puntgevels met aandaken, schouderstukken en muurvlechtingen; laatst genoemde geajoureerd door middel van drielichten.

Interieur: hallenkerk geritmeerd door spitsbogige scheibogen op bakstenen zuilen met ronde arduinen sokkel met eenvoudig bakstenen kapiteel. Houten spitstongewelf met dito trekbalken. Vlakke houten torenzoldering. Mobilair: Tegen de westgevel van de noordbeuk: doopvont van de eerste helft van de 12de eeuw in Doornikse steen. Gedenkplaten, in muren van zijbeuken, op één na allen van de familie de Vinck zie dorpsinleiding. Voorts neogotisch mobilair.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13044.
  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 997.
  • COUDRON G., VANDEMAELE J. 1974: Verdoken dorp in de glooiingen van de natuur, Zillebeke, Rekkem, 73-90.
  • ROOSE-MEIER B. 1978-1979: Fotorepertorium van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Ieper II, Brussel, 30.
  • VAN MASSENHOVE E.H. 1973: Sint-Catharinakerk Zillebeke, toeristische folder.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

In en rond de Sint-Catharinakerk zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Tussen het Britse ereperk Zillebeke Churchyard en de toegang tot de Sint-Catharinakerk bevindt zich een hardstenen cenotaaf voor militaire slachtoffers

Op het kerkhof, ten zuidoosten van de kerk, staat een bakstenen campanile met bronzen klokjes uit de vroegere Sint-Barabarakapel op 't Hooghe. Deze klokjes werden destijds uit brons gegoten, dat na de oorlog verzameld werd op de slagvelden van Zillebeke. Verder wordt de campanile getooid met twee gedenkplaten, het beeld van de Heilige Barbara en aan de achterzijde het kruis van een voormalige calvarieberg.

In het portaal van de kerk: kast met gedenkplaten voor soldaat Joseph Chambard, 132ste Reserve Infanterieregiment, kapitein Charles Mortas, 151ste Infanterieregiment, luitenant Alfred Schuster, 4th Queen’s Own Hussars en onderofficier Amédée Rabusseau, 114de Infanterieregiment. Er is een koperen gedenkplaat voor de twee aangetrouwde neven Symes-Thompson en Lee Steere, beiden behorende bij het 2nd Grenadier Guards. Lee Steere ligt onder een privaat graf begraven op het naburige Zillebeke Churchyard.

In de zuidelijke zijbeuk: spitsboogvormige glasraam met beeltenis van Sint-Joris ter herinnering aan 2nd Lieutenant Howard Avenel St. George van de 1st Life Guards. Een andere spitsboogvormig glasraam wil soldaat Jean Emile Demarcq, 162ste Infanterieregiment, herinneren.

Eén klok in de kerktoren, met 'Alexis' aangeduid, werd geschonken door de moeder van 2nd Lt. Baron Alexis G. de Gunzburg, behorende tot het 11th Hussars (Royal Horse Guards). Baron Alexis ligt begraven op Zillebeke Churchyard.

• DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.