Hoeve 't Langhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Langhof

Beschrijving

Zogenaamd "'t Langhof" zie benaming verwijzend naar voormalig kasteel, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1777): 18de-eeuws kasteel gelegen op omwalde terp ten zuiden van het erf. Sinds 1800 fungerend als buitenverblijf, respectievelijk van de familie de Pattin en Vercruysse uit Kortrijk. Verwoest in het begin van de Eerste Wereldoorlog; op bewaarde omwalde terp werden een aantal betonnen bunkers voor de Britse Generale Staf gebouwd.

Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect M. Selly (Ieper), volledig aansluitend bij de traditionele hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf met resten van bakstenen stoepen; centraal hondenhok; ten zuiden toegankelijk via een geasfalteerde erfoprit gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers; boerenhuis, koestal, zwijnenstal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, ten westen, ten noorden (nokrichting parallel aan de straat) en ten oosten; aanplanting: grastuintje achter het boerenhuis; notelaar middenin; populieren rondom de omwalde terp; materialen: verankerde, donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met kort overstekende rand, onderbroken door dakvensters onder zadeldakjes; door middel van rollaag gemarkeerde plint; bakstenen onderdorpels; streekeigen bouwelementen: steunberen tegen schuurzijgevel; indeling: boerenhuis van één linker opkamertravee, waaronder een getoogde kelderopening en vijf traveeën koestal met privaat; schuur met aardappelkelder, stal en tweeledig wagenhuis. Recente nutsgebouwen respectievelijk ten westen en ten oosten.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6098.
  • COOMBS R., Before endeavours fade. A guide to the battlefields of the First World War, London, 1979 (3de editie), p. 61.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine