Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie, naar ontwerp van architect J. Coomans (Ieper) van 1922. Burgerhuis met voortuintje, afgezet door middel van laag bakstenen muurtje onder ezelsrug. Breedhuis van zeven ongelijke traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met links dakschild. Gele baksteenbouw, gebruik van arduin voor plint en onderdorpels. Wederopbouwarchitectuur aanleunend bij de eclectische bouwtrant zie geprofileerde schoorstenen, aflijnende tandlijst, zijrisaliet uitlopend op trapgevel, dakvenster met trapgevels, rondbogig Marianisje boven dito deur verdiept in dito nis, rond-, korf- en segmentboogvormige ontlastingsboogjes boven rechthoekige muuropeningen, zijtrapgevels.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13127.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine