Tuinwijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk

Beschrijving

Kleine tuinwijk uit de jaren 1920, gelegen aan drie, op vermelde straat uitgevende wegels, en doorkruist met smalle paadjes tussen moestuinen. Geen gemeenschapsvoorzieningen, buiten een gezamenlijke armpomp. Arbeiderswoningen: rode baksteenbouw op gepikte plint onder pannen (mechanische) dak; rechthoekige muuropeningen op bakstenen lekdrempels onder strekse latei; reeds meerdere dichtgemetseld; veelal vernieuwd houtwerk. Streekeigen bebouwing te herleiden tot drie typewoningen:

• ééngezinswoning van drie traveeën onder overkragend wolvendak, met haaks aanbouwsel onder lager, overstekend zadeldak tegen de achtergevel; woning met dubbelhuisopstand en opkamer aan achterzijde zie opkamervenster boven kelderopening in zijgevel; overname van regionale bouwelementen als kozijnconstructies, hier evenwel gestandaardiseerd;
  • tweegezinswoning samengesteld uit twee dubbelhuizen van drie traveeën onder eenzelfde zadeldak, met aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de zijgevel; spiegelbeeldschema;
  • tweegezinswoning samengesteld uit twee enkelhuizen van drie traveeën; voorts idem aan type twee.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van de zware aantasting van de erfgoedwaarde.