Amerikaanse houten woning

Historische achtergrond

In oorsprong houten woning met 'porch', naar verluidt na de oorlog opgetrokken in de Menenstraat als 'kijkwoning'.

Gezien de enorme gelijkenissen met de houten woning, voorheen terug te vinden in de Toekomststraat in Wevelgem (eveneens met een 'porch' opgetrokken) en de mondelinge overlevering van de bewoners van de Toekomststraat, kan verondersteld worden dat ook deze woning in de Marktstraat tijdens de eerste naoorlogse jaren door dezelfde Noord-Amerikaanse aannemers werd opgetrokken. De woning in de Marktstraat werd in de familie van de huidige bewoonster trouwens steeds aangeduid met 'Amerikaanse villa'.

De woning in de Marktstraat werd luidens de documenten van de lening op 9 december 1924 aangekocht door Camille Rosé en Noëlla Vandevelde, grootouders van de huidige eigenares. Wellicht in 1927 werd de woning verplaatst naar de huidige locatie langs de Marktstraat, naast de spoorweg. Dit wordt bevestigd in de kadasterdocumenten, die 1 januari 1928 als datum voor de ingebruikname van het huis vermelden. De ruimte van de 'porch' werd tijdens deze heropbouw ingenomen door een voorkamer, maar de structuur van het portaal en het lagere schilddak zijn behouden gebleven. Vermoedelijk vormen de ruitvormige leien de originele dakbedekking (zie ook woning Toekomststraat).

Bij deze verplaatsing werden naar verluidt ook platen onder de houten plankenbekleding van de buitenmuren aangebracht. Langs de zuidzijde werd een aanbouw geplaatst, die later nog gewijzigd werd. Ook langs de westzijde werd naderhand nog een aanbouw gerealiseerd.

Beschrijving

Voor een groot deel in hout opgetrokken diephuis onder schilddak, met centraal vooraan dakkapel. Het dak is bedekt met ruitvormige leien (bitumen). De 'porch' die oorspronkelijk tegen deze voorgevel was geplaatst onder een lager schilddak, is nu ingenomen door een voorkamer. De structuur van de 'porch' en het schilddak zijn evenwel bewaard gebleven. Langs de noord- en oostzijde is de originele houten plankenbekleding behouden. Het zou gaan om Canadees hout.

De woning heeft een kleine kelder (drie trappen diep). Binnenin is de structuur van de centrale houten woning bewaard gebleven, met houten tussenwanden. Wellicht zijn ook de binnendeuren origineel gebleven. De ruimtes zijn vrij hoog.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen (207) Wevelgem, 1928/28.
  • DEMEURIE D. & VANDEWALLE J. 2006: Onder dak. Over barakken en noodwoningen na WO 1. Met uniek fotomateriaal, Diksmuide.
  • S.N. 2002: Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Wevelgem, Culturele Raad.
  • SMETS M. e.a. 1985: Resurgam. De Belgische wederopbouw na 1914, Brussel.
  • Informatie verkregen van de huidige eigenaars.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002462, Noodwoningen in West-Vlaanderen (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore