Geallieerde militaire post

Betonnen militaire post in de tuin van Dorpsplaats 5, ten zuidwesten van de kerk van Wulpen.

Wulpen lag tijdens de oorlog achter de tweede geallieerde verdedigingslinie. Het dorp fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen. In en rondom het dorpscentrum waren er onder meer prikkeldraadversperringen en bunkers opgetrokken.

Beschrijving

Geallieerde bunker uit de Eerste Wereldoorlog met nagenoeg vierkante plattegrond en toegang aan zuidoostelijke zijde. De buitenmuren en wellicht ook de binnenmuren zijn bekleed met geprefabriceerde betonstenen die met ijzers aan elkaar verankerd zijn en waartussen beton gestort is. Het is niet duidelijk of de beschadigingen aan zuidwestelijke en zuidoostelijke zijde het gevolg zijn van inslagen dan wel afbraakpogingen.

• Documentatiecentrum In Flanders Field Museum, Kaartencollectie, Duitse militaire kaart Batteriekarte Gruppe Nord Blatt XXVIII, 1/20.000, 10/10/1918.
  • Informatie meegedeeld door de gemeente (29 november 2018).

Auteurs: Decoodt, Hannelore