Geallieerde militaire post

Beschrijving

Betonnen militaire post in een weide, op 150 meter ten zuiden van ’s Heer Willems, op 320 meter ten westen van de hoeve ’s Heer Willems nummer 3, op 580 meter ten weten van de Oude A-Vaart. Op 70 meter meer zuidwaarts ligt een tweede bunker. De omgeving is vlak en landelijk. De bunker is nu onder aarde gebracht.

Historische achtergrond

Het gaat om een betonnen militaire post van geallieerde (vermoedelijk Belgische) makelij. Langs de Oude A-Vaart was de tweede verdedigingslinie ten westen van de IJzer opgetrokken. Vlakbij de constructie passeerde een smalspoorbaan. Op een Duitse stafkaart van oktober 1918 staat aangegeven dat er zich in (de omgeving van) de constructie een geschutstelling bevond.

Beschrijving

De bunker, opgebouwd aan de hand van betonstenen, heeft een rechthoekig grondplan van grosso modo 3,5 x 6 meter. De constructie heeft wellicht twee L-vormige toegangen aan westelijke zijde. Binnenin is er één ruimte. Het plafond is versterkt met stalen balken.

De bunker is tussen 2000 en 2005 onder aarde gebracht. Op dat moment is wellicht een toegangsgang tussen bakstenen muren toegevoegd.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Dixmude Nord Bl. I., 1/10.000, 18/4/1917.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2000-2003, 2005-2007, ’s Heer Willems zonder nummer, Veurne [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 6 december 2022).

Auteurs: Decoodt, Hannelore