Gedenksite voor Franse oorlogsdoden 'Hugot-bosseltje'

Beschrijving

Site gelegen langs de Hugotstraat, een zijstraat van de Bikschotestraat, op 1200 meter ten westen van het centrum van Langemark, net ten zuiden van de Steenbeek.

Historische achtergrond

Perceel, in 1958 geschonken door de Parijse familie Hugot aan het gemeentebestuur van Langemark, ter herinnering aan hun zoon, die hier in de omgeving is omgekomen. Mogelijk betreft dit Charles Victor Hugot, geboren op 13 januari 1881 in Parijs, soldaat bij het '69e Régiment d’Infantérie' op 12 december 1914 omgekomen bij Langemark.

Het perceel is aan het gemeentebestuur geschonken, op voorwaarde dat deze grond nooit in cultuur gebracht wordt en de herinnering aan de Franse militairen, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog, levendig gehouden wordt. De inrichting van de site gebeurde op basis van een plan door WITAB in oktober 1998. De aanplantingen zijn in november 2002 uitgebreid met een geboortebos.

Beschrijving

Aangelegde site op vooroorlogse deels omwalde hoevesite. De met haag en draad omheinde site is opgevat als een weiland voor graasbeheer, met struwelen op de plaatsen van vooroorlogse bebouwing en puntsgewijze struwelen in een moeraszone op een deel van de oorspronkelijke sloot. Het restant van de vooroorlogse sloot aan noordelijke zijde is uitgebreid met onder meer drinkpoel, voorzien met een trappelzone. Verder nog een hoogstamboomgaard, hoogstambomen, evenals een moeraszone. Toegang aan de westelijke hoek.

Op de grond liggende marmeren gedenksteen. "Herinnering aan de / Franse militairen / gesneuveld in deze omgeving / gedurende de Eerste Wereldoorlog / SCHENKING HUGOT DONATION / 1914 - 1918 / A la mémoire / des militaires français / tombés au champ d’honneur / dans ce secteur du front / durant la première guerre mondiale".

• Monument voor Franse gesneuvelde soldaten [online], http://www.wo1.be (laatst geraadpleegd op 2 december 2022).
  • Charles Victor Hugot [online], Mémoire des hommes (laatst geraadpleegd op 2 december 2022).
  • Informatie verstrekt door Guy Menu (8 augustus 2012).