Hoeve Mille Kapelleken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mille Kapelleken

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Mille Kapelleken", naar een kapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, opgehangen aan de lindeboom voor het boerenhuis; verdwenen sinds de Eerste Wereldoorlog. Voor de Franse Revolutie maakte de hofstede deel uit van de parochie en heerlijkheid van Dikkebus. Boerenhuis circa 1900 ook als herberg uitgebaat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd alhier door het Franse leger een ambulance ingericht. Sterk beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog - voornamelijk erfgevel -, waarna hersteld naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel), zie bouwnaden en jonger baksteengebruik.

Boerenhuis van het langgestrekte type, palend aan de straat: twee linker opkamertraveeën + thans vier traveeën, en rechts aanleunende stal - aanpassing van voormalige dwarsschuur met stal en wagenhuis - onder twee maal onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, uit de 19de eeuw, doch mogelijk oudere kern. Verankerde rode baksteenbouw; woonhuis met gecementeerde plint aan straatzijde. Behouden opkamer boven rechthoekige getraliede kelderopeningen onder latei en rollaag in zij- en erfgevel; rechthoekige opkamervensters met bakstenen lekdrempel en strekse latei; vernieuwd houtwerk. Voorts, vergrootte muuropeningen (woning) en aangepaste (stal) aan straatkant. Naoorlogs herstel voornamelijk van toepassing op erfgevel van het woonhuis, zie risalieten onder haakse, overkragende zadeldaken met houten windborden; rechthoekige muuropeningen onder strekse latei, voorzien van houten kozijnen. Sterk aangepaste stalvleugel.

19de-eeuwse dwarsschuur (nokrichting loodrecht op het huis) - thans ingebouwd door recente loodsen - ten noordwesten van begrind, achterliggend erf; verankerde bakstenen zijpuntgevel met zonvormig uilengat en centrale steunbeer.

Ten noordwesten, links van de dwarsschuur, voormalige hopast met aanleunend bakhuis (nokrichting loodrecht op het huis), thans benut als stal. Aan de straat, links van erfoprit en boerenhuis, voormalig wagenhuis onder mank zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen); thans garage.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten., 3447.
  • DUFLOU R., Geschiedenis van Vlamertinge, Langemark, 1956, p. 145.