Duitse militaire post

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie Duitse bunkers

Beschrijving

In een weide achter boerderij Iepersteenweg 87, op het gehucht Zandhoek, staat één nagenoeg intacte Duitse betonnen constructie met vlakbij de restanten van minimum twee andere constructies. Op circa 250 meter ten zuidoosten, in de tuin van Iepersteenweg 75, staat nog een betonnen militaire post. Deze constructies zijn gelegen ten zuiden van het natuurreservaat “Blankaart” op 2,5 kilometer ten noorden van Merkem en op 6 kilometer ten westen van Houthulst, in een vlakke, landelijke omgeving.

Historische achtergrond

Ten westen van de weg Woumen – De Kippe waren ter hoogte van de Zandhoek en kilometerpaal 14 stellingen uitgebouwd, met 'Unterständen' en mitrailleurposten, die in feite deel uitmaakten van de 'Brabantlinie'. Iets ten zuiden van deze constructies was een aftakking van de smalspoorweg die de huidige provinciebaan volgde en hier aftakte richting Luighem en de Drie Grachten.

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie van circa 550 x 890cm met nagenoeg vlak dak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen. Aan de noordwestkant zijn restanten van een aangebouwde muur, met uitsparingen, vermoedelijk afkomstig van een ander gebouw dat nu verdwenen is. Aan de zuidoostkant zit een deuropening, die via een korte gang toegang verschaft tot twee ruimtes. Aan de noordoostkant zijn twee grote en twee kleinere rechthoekige openingen, waarbij de onderste wand schuin naar beneden loopt. Ook in de gang zit aan de zuidwestelijke zijde een kleinere rechthoekige opening met aflopende onderkant. In de muren steken tal van uitsparingen, waarin nog vaak hout aanwezig is.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, september 1917.

Bron: WOI Relict (838): Duitse betonnen constructie Iepersteenweg 87 (Houthulst - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele