Geallieerde militaire post

Beschrijving

Betonnen militaire post in een weide ten oosten van Nieuwpoortsteenweg 270, op 75 meter ten oosten van het kruispunt met de Kinderlaan, op circa drie kilometer ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke. In de omgeving zijn nog talrijke betonnen constructie, waarvan slechts enkelen uit de Eerste Wereldoorlog stammen.

Historische achtergrond

Deze constructie is van geallieerde makelij en was één van de vele constructies die ter hoogte van het kruispunt Kinderlaan-Nieuwpoortsteenweg opgetrokken waren. Ten oosten van dit kruispunt liep een geallieerde stelling noordzuidwaarts. Haaks hierop, naar het oosten toe (langs de Nieuwpoortsteenweg richting Nieuwpoort) waren eveneens betonnen constructies opgetrokken.

Beschrijving

Betonnen constructie met nagenoeg vlak dak en vermoedelijk rechthoekig grondplan. Aan de noordelijke zijde zit een deuropening, met bovenaan een afdakje. Ten oosten en ten zuidwesten van de constructie zijn betonnen muren te zien.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Deze constructie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog wellicht hergebruikt als onderdeel van Batterij WN Karthauserdünen