Geallieerde betonnen militaire posten

Beschrijving

Ten noorden van het kruispunt van de Kinderlaan met de Canadalaan (Nieuwpoortsteenweg), tegenover de 'Groenendijk' en de watertoren, op de grens tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke, liggen minimum vier betonnen constructies in een weide, aanpalend aan boerderij Canadalaan 107. Gelegen op circa twee kilometer ten westen van het centrum van Nieuwpoort in vlak gebied. In de omgeving zijn nog vele betonnen constructies, waarvan enkelen uit de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Deze constructies zijn van geallieerde makelij. Ten oosten van het kruispunt Kinderlaan – Nieuwpoortsteenweg liep een geallieerde stelling noordzuidwaarts, waarvan deze constructies deel uitmaakten. Haaks hierop, naar het oosten toe (langs de Nieuwpoortsteenweg richting Nieuwpoort) waren eveneens diverse betonnen constructies opgetrokken.

Beschrijving

Minimum vier vrij gelijkaardige betonnen constructies met rechthoekig grondplan, die deels afgebroken werden. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde wapeningsijzers. Bij enkele constructies zijn in de zijmuren duidelijk ijzeren profielen te zien, die dienden ter versteviging van de bedaking. Bij één constructie is een L-vormige toegang te zien.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1128): 4 betonconstructies Kinderlaan (Nieuwpoort - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Deze constructies werden tijdens de Tweede Wereldoorlog wellicht hergebruikt als onderdeel van Batterij WN Karthauserdünen