Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, deels vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna heropgebouwd op behouden fundamenten. U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, rondom een grotendeels geasfalteerd erf met siertuin, ter vervanging van de vroegere vaalt. Aflijnende gekasseide en bakstenen stoepen. Ten noordoosten, geasfalteerde erfoprit gemarkeerd door middel van hek. Rest van een bunker achter het boerenhuis. Recente loods ten zuidoosten. Moestuin achter de stalvleugel. Boomgaard binnen deels behouden omwalling ten noorden. Voorts, omringende weilanden, in nabijheid van Kemmelbeek, afgezoomd met populieren.

Ten noordwesten, boerenhuis van zeven traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag, volgens de bewoner gebouwd in twee perioden, het linker gedeelte daterend van circa 1833, zie bouwnaad tussen vierde en vijfde travee. Overkragend zadeldak voorzien van drie houten dakkapellen onder overkragend zadeldak met windborden. Rechthoekige muuropeningen met houten kozijnconstructies, verdiept in korfboogomlijsting: getraliede kelderopeningen onder de opkamer; beluikte houten kruis- en bolkozijnen; kleine roedeverdeling; betegelde lekdrempels; kozijndeuren met bovenlicht, onder leien luifel met windveren opgevangen door bakstenen pilasters (derde en zevende travee). Zijtuitgevels met aandak, afgelijnd met rollaag. Garage onder lessenaarsdak tegen rechter zijgevel. Voormalige hopast met aansluitend bakhuis onder onderbroken zadeldak, tegen de linker zijgevel aanleunend. Recht. poort onder I-balk. Behouden haard.

Ten zuidoosten, stalvleugel onder onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan het huis), voorzien van klimmende dakvensters. Meerdere bakstenen luchtkokers onder piramidale bedaking. Rechthoekige muuropeningen, de deuren onder korfbogige ontlastingsboog. Zijtuitgevels, idem boerenhuis. Uitbouw onder lessenaarsdak tegen linker zijgevel en achtergevel rechts.

Ten zuidwesten, dwarsschuur (nokrichting loodrecht op het huis) met van links naar rechts stal, melkhuis, stal, dorsvloer en wagenhuis. Deels versteend schuurgedeelte, ter vervanging van voormalige plankenbeschieting op bakstenen voeting ter hoogte van de schuur. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen rechter zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine