Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels behouden erfaanleg. Centraal op het erf aanwezigheid van een hondenhok met eromheen knotwilgen. Als site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) met weergave van de schuur, de stal en een deel van het woonhuis. De huidige gebouwenconfiguratie staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835. De hoevegebouwen zijn weergegeven binnen een boomgaard/weide. In 1834 bevond zich naast het huidige perceel een huisje dat in 1863 wordt opgesplitst in twee huizen.

Site toegankelijk via een erftoegang met rechts een toegankelijke éénbeukige kapel.

Woonhuis. Ten noorden van het erf gelegen tweeledig opgebouwd volume. Links volume van twee traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met behouden oude kern. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een zwart plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van behouden schrijnwerk. Rechts, volume met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel voorzien van een cementering. De voorgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Zijgevel voorzien van twee rechthoekige vensteropeningen.

Schuur. Ten zuidoosten van het erf gelegen volume onder een dak bedekt met golfplaten, vermoedelijk oorspronkelijk bedekt met stro.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1835/12, 1863/25, 1893/25, 1901/12, 1907/10, 1937/27/2, 1940/29, 1955/12.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie