Cenotaaf voor militaire slachtoffers

Beschrijving

In en rond de kerk van Zillebeke herinneren heel wat items aan de Eerste Wereldoorlog. Ten noorden van de kerk van Zillebeke bevindt zich het Britse militaire ereperk Zillebeke Churchyard. Tussen dit perk en de toegang van de kerk bevindt zich het oorlogsgedenkteken. Op het deel van het kerkhof ten zuidoosten van de kerk bevindt zich de campanile. In het portaal van de kerk bevindt zich de kast met diverse gedenkplaten. In de kerk zelf zijn er twee brandglasramen die herinneren aan de oorlog. Tenslotte is er de klok “Alexis” in de kerktoren.

Het gedenkteken werd onthuld op 26 september 1926. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de tombe licht beschadigd door beschietingen. Na de Tweede Wereldoorlog werden nieuwe namen toegevoegd.

Kenmerken

Hardstenen graftombe met concaaf geprofileerde wanden met plantenmotief op de hoeken, en zadeldakvormige dekplaat. Aan het hoofdeinde van de graftombe is een witmarmeren vrouwelijke engel geplaatst, met gespreide vleugels uitlopend in gestileerde bloemen. De engel draagt een lang gewaad met wijde mouwen en in de handen houdt ze een grote palmtak.

Op de graftombe: op de dekplaat een kruis in vlakreliëf, '1914-1918', 'Het dankbaar Zillebeke aan zyn gesneuvelden', de namen alfabetisch gerangschikt; op de voorkant '1940-45', de namen alfabetisch gerangschikt.

Totaal: hoogte 279 cm x breedte 232 cm x diepte 281 cm
Beeld en tombe: hoogte 279 cm x breedte 103 cm x diepte 204 cm