Britse militaire post Machine Gun Farm

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buurloofhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Buurloofhof met omgeving

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie ingebouwd in schuur van boerderij Adriaansensweg 31, op ongeveer 100 meter ten noorden van de N38, op ongeveer één kilometer ten zuiden van Brielen en ongeveer twee kilometer ten noordwesten van het station van Brielen. Omgeving is landelijk en vlak.

Historische beschrijving

In de omgeving van deze boerderij, die Machine Gun Farm of Bibge Cottage genoemd werd op Britse stafkaarten, waren rangeerplaatsen van spoorwegen en depots aanwezig. De boerderij werd een groot deel van de oorlog gebruikt als medische post. Ten gevolge van het Duitse Lente-Offensief, toen de verdediging in het achterland gereorganiseerd moest worden, bouwde de 57th Field Company Royal Engineers er een bommenvrije commandopost voor brigades die de Brielen Defence Line verdedigden.

Kenmerken

Betonnen constructie gebouwd in schuur. Enkele een deel van de betonnen buitenmuur is nog zichtbaar. Het beton is verstevigd met houten en ijzeren balken.

• OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (717): Britse bunker Machine Gun Farm (Brielen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore